

FADLİYE YILMAZ DEMİR
Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümünde Araştırma Görevlisi Doktor olarak görev yapan Fadliye Yılmaz, başta Türkiye olmak üzere Ukrayna, Romanya, Macaristan, Polonya, Letonya, Kıbrıs gibi birçok ülkede uluslararası bienal, trienal, kongre, workshop, sergi ve sempozyuma katılım göstermiştir. Eserleri ulusal ve uluslararası çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır.
Güneş Kursları
Tunç Çağı uygarlıklarında güneşi sembolize ettiğine inanılan tunç, gümüş veya altından yapılan dairesel biçimli sembollere güneş kursu adı verilmektedir. Geometrik desenler ve hayvan betimlemeleri bulunan güneş kurslarının en güzel örneklerine Alacahöyük’te bulunan kral mezarlarında rastlanmaktadır. Güneş kursları, altlarında bulunan “H” harfi şeklindeki çıkıntılara takılmış sopalara bağlanarak taşınıldığı düşünülen, törenlerde ve gündelik hayatta kullanılmış olan dinsel sembollerdir. Döküm ve alaşım teknikleri açısından benzersiz bir şekilde tasarlandıklarından dolayı Anadolu maden işçiliğinin geldiği en üst noktayı yansıtmaktadır.
Hatti Uygarlığı tarafından törenlerde ve kral mezarlarında ölü armağanı olarak kullanılan güneş kursları ses verenler (sistrumlar) ve ses vermeyenler olarak ikiye ayrılmakta ve güneş kurslarının üzerinde bunlara estetik açıdan bir değer katan çiçek tomurcukları, hayvan figürleri ve kafes delikleri bulunmaktadır.
Fadliye Yılmaz Demir, bu sergi için ürettiği seramik güneş kurslarında Hatti güneş kurslarının üzerinde yer alan kafes deliklerini, hayvan figürlerini ve sistrumların üzerlerindeki sallanan çıkıntıları kullanılmış ve çağdaş formlar üretmiştir. İki ve üç boyutlu olarak tasarladığı bu formların yüzeyine mika ilaveli astar uygulayarak tıpkı güneş kurslarında olduğu gibi metalik görüntüler elde etmiştir.
Sergi çalışmalarının yüzeyinde sıklıkla yer alan haç ve kafes delikli üsluplar, Hatti Uygarlığında tanrıların yeraltı dünyasındaki bağlantılarıyla ilişki içerisinde olup, kehanetlerde bulunmak için kullanmıştır. Anadolu uygarlıklarında binlerce yıldır kullanılan ve hala gizemini koruyan gamalı haçlar, seramik formun yüzeyinde Hatti Uygarlığında olduğu gibi, gökyüzünün kare betimlenmesiyle oluşturulmuştur. Birçok uygarlıkta olduğu gibi Hatti Uygarlığında da güneşi ve evreni sembolize etmek için kullanılan halka formu, kafes delikleriyle birleştirilmiş seramik forma aktarılmıştır. Sistematik kafes delikleri ile birlikte seramik formun yüzeyinde kullanılan boğa ve geyik betimlemeleri Hatti Uygarlığının kutsal hayvanlarıdır. Boğa, fırtına tanrısının geyik ise koruyucu tanrının kutsal hayvanı olarak kabul edilmiştir. Boğa yeniden doğuşu ve başlangıcı, geyik ise dönüşümü ve yol göstericiliği simgelemektedir. Hatti Uygarlığında cenaze törenlerinde ve kutsal ritüellerde rahipler tarafından kullanılan, ses çıkaran aletler olduğu düşünülen sistrumlar, daire ve yarım daire formunda, iki ve üç boyutlu seramik formlar olarak üretilmiş ve üzerlerine sallandıkça ses veren çıkıntılar eklenmiştir.
Günümüzde popüler Türk kültürünün içine dâhil edilen güneş kursları sembol olarak varlıklarını hâlen devam ettirmektedir. Güneş kursları hem geçmişte hem de günümüzde birçok uygarlığı etkisi altına almış ve birçok sanat alanına esin kaynağı olmuştur. Bu sergide de her biri seramikten yapılmış güneş kursu özgün ve kendine has tasarımı ile izleyiciyle buluşmaktadır.